Krāslavas novada centrālā bibliotēka aicina visus interesentus iesaistīties Krāslavas novada kulinārā mantojuma ēdienu un dzērienu recepšu vākšanā

Krāslavas novada centrālā bibliotēka sadarbībā ar biedrību “Latgales kulinārā mantojuma centrs” organizē vēsturiski izveidojušos Krāslavas 5 pamattautību - latviešu (latgaliešu), poļu, baltkrievu, krievu un ebreju kulinārā mantojuma ēdienu un dzērienu recepšu vākšanu un apkopošanu, kā arī fotomateriāla izveidi.

Recepšu vākšanas mērķis ir apkopot Krāslavas novada 5 pamattautību tradicionālo ēdienu un dzērienu receptes un foto attēlus. Receptes tiks apkopotas šādās kategorijās: Zupas; Otrie ēdieni; Saldie ēdieni; Dzērieni; Citi ēdieni (maize, pīrāgi, sieri u.c.).

Atsūtītās Krāslavas novada kulinārā mantojuma ēdienu un dzērienu receptes tiks izvērtētas atbilstoši sekojošiem kritērijiem:

  • atbilstība recepšu vākšanas idejai – tā ir tradicionālu ēdienu un dzērienu recepte, kas tiek nodota no paaudzes paaudzei Krāslavas novada teritorijā. Ēdiena pagatavošanā lielākoties tiek izmantotas vietējas izcelsmes izejvielas;
  • receptes apraksts atbilst prasībām – precīzi norādītas sastāvdaļas, skaidri definēts ēdiena pagatavošanas process. Būtu vēlams (bet ne obligāti) pievienot gatava ēdiena vai tā pagatavošanas procesa kvalitatīvu fotogrāfiju;
  • raksturīgās pamattautības virtuves norāde;
  • receptes teicēja vārds, uzvārds, apdzīvota vieta;
  • receptes pierakstītāja vārds, uzvārds, kontakti.

Iesniegtās receptes izvērtēs Krāslavas novada centrālās bibliotēkas un biedrības “Latgales kulinārā mantojuma centrs” darbinieki. Līdzīgo recepšu iesniegšanas gadījumā priekšroka tiks dota tai receptei, kuras apraksts būs skaidrāks un precīzāks. Atlasītās receptes un fotogrāfijas tiks ievietotas brošūrā “Krāslavas kulinārais mantojums un tradīcijas. Latgales kulinārais mantojums”. PĀRSTEIGUMS GARANTĒTS!

Lai popularizētu Latgales nemateriālo mantojumu, Krāslavas novada centrālā bibliotēka patur tiesības izmantot iesūtītās receptes arī savos nolūkos (bukletos, brošūrās, interneta portālos).

Ēdiena/dzēriena recepte (es) atbilstoši iepriekš minētajiem kritērijiem ir jāiesniedz Krāslavas novada centrālajai bibliotēkai ne vēlāk kā līdz 2019. gada 18. septembra plkst.1200. Receptes var atsūtīt pa pastu vai iesniegt personīgi Krāslavas novada centrālajā bibliotēkā (Dīķu iela 5, Krāslava, LV-5601) ar norādi “Krāslavas kulinārais mantojums”. Recepti var arī atsūtīt pa e-pastu: kncb.bln@inbox.lv  ar norādi “Krāslavas kulinārais mantojums” .

 

Jautājumu gadījumā lūdzu sazināties ar Krāslavas novada centrālās bibliotēkas metodiķi Žanetu Moiseju pa mob. tālr. +371 27050253 vai e-pastu: zaneta26@inbox.lv.

 

Saglabāsim mūsu vecāku un vecvecāku bagāto, daudzveidīgo un multikulturālo kulinārā mantojuma ēdienu un dzērienu recepšu klāstu un izmantosim to šodien, kā arī nodosim nākamajām paaudzēm!Atsauksim atmiņā mūsu vecāku un vecvecāku bērnības ēdienus!

 

Recepšu vākšana un apkopošana notiek projekta Nr. ENI-LLB-1-016 “Kulinārā mantojuma un tradicionālo amatniecības prasmju saglabāšana un popularizēšana” (BELLA CULTURE) ietvaros.

 

 

 

Dalīties Twitter     Dalīties Facebook