Seminārs "Jauna pieeja = jauni pārtikas produkti”

21.martā semināru rīkoja Krāslavas novada dome un Latgales plānošanas reģiona (LPR) Latgales uzņēmējdarbības centrs.

Lektore Dr.sc.ing. Ilga Gedrovica Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Pārtikas tehnoloģijas fakultātes (PTF) Pārtikas tehnoloģijas katedras docente, vadošā pētniece izveidojusi receptes un ražošanas tehnoloģiju daudziem jauniem pārtikas produktiem, arī citās valstīs atzinību guvušajiem. Uz LLU Pārtikas tehnoloģiju studiju un zinātnes centru atnāk arvien vairāk uzņēmēju ar savu piedāvājumu un viņu aktivitāte ir saistīta ar ES fondu naudas pieejamību, piemēram, atvērto inovācijas “vaučeru” programmu (vairāk informācijas prezentācijā). Parasti pirmajā tikšanās reizē universitātē vienkārši notiek saruna, kurā uzņēmējs izstāsta savu sāpi vai ideju. Notiek vērtēšana – un, ja ideja ir perspektīva un to var palīdzēt realizēt, tad tiek slēgts sadarbības līgums un meklēts finansējums tā, lai uzņēmējam tas būtu izdevīgi. Tomēr jāņem vērā, ka jau izveidotie produkti ir individuāli un identiska produkta izstrādi pētnieki neveiks.

Piemēram, Garden Snack ābolu čipsu ražotājiem pašiem ir liels ābeļu un bumbieru dārzs un bija jāizdomā, ko ar šīm potenciālajām izejvielām darīt, tādējādi tika izstrādāta jauna tehnoloģija un receptūras jauniem inovatīviem produktiem – ābolu un arī bumbieru čipsiem. Ar Krippu krekeriem, ko ražo no zirņu miltiem, zinātnieki strādāja, līdz viss bija gatavs, tomēr Lauku atbalsta dienests divas reizes neapstiprināja uzņēmējas projektu. Nevarēja sākt ražošanu. Atbalstu pēc diviem gadiem uzņēmēja saņēma vien ar trešo piegājienu. Viņa ticēja savam produktam, cīnījās par to un 2017. gada aprīlī sāka to ražot. Un, protams, starptautisku atzinību guvušās “MILZU!” graudaugu pārslas no rudzu un auzu miltiem. MILZU! BIO sērija tika radīta, lai tirgū laistu ļoti aktuālu un pieprasītu, taču maz pārstāvētu segmentu -  bioloģiski ražotas pārslas, kā arī pārslas visiem tiem, kas vairās no pārlieku liela cukura uzņemšanas maltītes laikā. Šādi produkti palīdz  pavērt iespējas arī eksporta tirgos. (skat. piemērus,  sadarbības iespējas, projektu norisi un rezultātus pielikumā esošajā prezentācijā). 

Pasūtījuma pētījumu - sadarbības līgumu rezultātā topošie produkti:  veselīgas sāļās uzkodas, veselīgas saldās uzkodas, veselīgi saldumi, miltu izstrādājumi, graudaugu – sēklu produkti, tējas, dzērieni (sulas, smūtiji, kokteiļi, piena dzērieni, enerģijas dzērieni u.c.), augļu, dārzeņu u.c. biezeņi, sāļās mērces  u.c.. Pirmais sadarbības projekts pārtikas produktu zinātniekiem ar uzņēmēju bija Lakto – 1999. gadā. To īstenoja Latvijas Universitāte, Latvijas Lauksaimniecības universitāte un Rīgas piena kombināts.

Šobrīd Ilga Gedrovica ir uzsākusi darba ciklu ar ES apstiprinātu starptautisku projektu Jauni olbaltumvielu avoti (Ēdamie tārpi), ko iepriekš pusgadu vērtēja tikai citu valstu eksperti, un kura noslēgumā iepazīstinās sabiedrību ar Latvijā pārtikā izmantojamiem tārpiem. Šoruden “Riga Food” izstādē būs jau starprezultāti, tad pastāstīs vairāk. “Neuztraucieties, mums Latvijā pašiem olbaltumvielu no klasiskiem avotiem – dažādu veidu gaļas un pākšaugiem – pietiek, tārpus uzturā obligāti nevajadzēs lietot, tomēr pasaulē ir un būs daudzi reģioni, kur to nepietiek. No tārpiem veidoti produkti varētu būt ienesīga Latvijas eksportprece. Mans uzdevums ir izveidot tehnoloģiju eksporta produktam. Latvijai ir ļoti labas iespējas šos tārpus audzēt, mums ir piemērota vide, varam attīstīties šajā nozarē. Piedāvāsim šo produktu valstīm, kur ir olbaltumvielu deficīts. Projekts nav tikai zinātnisks. Sadarbojos ar uzņēmējiem, jo kādam tārpi jāaudzē. Tāpat vēlos, lai viņi dzīvē pārbauda laboratorijā pētīto. Ēdamo tārpu pētīšanas pieredze patlaban ir tikai Vāgeningenas universitātei Nīderlandē. Sadarbošos ar tās pētniekiem, kā arī zinātniekiem no Taizemes – valsts, kur kukaiņi un tārpi skaitās normāls ēdiens. Līdz ar to pētījumu varēsim izveidot kvalitatīvāku, ne tik akadēmisku. Ceru, Latvijas Lauksaimniecības universitāte un Latvija labi izskanēs pasaulē,” saka pētniece.

Seminārs raisīja dalībniekos patiesu interesi un bija plaši apmeklēts, kā arī interesenti saņēma zinātnieces individuālas konsultācijas. Pastāv iespēja turpināt šādu semināru ciklu, pieaicinot arī citus LLU Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļas ekspertus.

Lai veicas mūsu reģiona uzņēmējiem rast sadarbību un izveidot produktus no vietējām izejvielām!

Pielikumā: semināra prezentācija.

 

Inta Murāne

LPR Latgales uzņēmējdarbības centra

konsultante

Dalīties Twitter     Dalīties Facebook